Beste meneer Asscher

20 februari 2013

Beste meneer Asscher,

Woensdagochtend lees ik in de Volkskrant dat u van plan bent nieuwkomers een participatiecontract te laten tekenen. Mijn wenkbrauwen vormen een verbazende frons. In de paar minuten die het duurt het voorpagina artikel te lezen gaat mijn verbazing over in verwarring. U stelt namelijk dat de EU de laatste jaren teveel de nadruk heeft gelegd op vrij verkeer van werknemers. En dat dit kan leiden tot een asociaal Europa.

Nu ben ik al een tijd bezig met een Europees georiënteerd theaterproject. Ik heb namelijk heimwee. Heimwee naar de manier waarop Europa als kind aan mij gepresenteerd werd. Met Bassie en Adriaan op reis door Europa en met de spanning van de naderende Euro. Europa was spannend, exotisch en ver weg. Europa is in de loop der tijd helaas verworden tot een economisch en politiek begrip dat ik niet meer echt begrijp. Europa is de Europese Unie, met haar afspraken, regels en financiële problemen. En zo wekt Europa bij mij geen enkele verwachting meer die raakt aan mijn kinderlijke beeld van het continent.

Maar aan één ding hield ik toch aldoor vast. Dat het fantastisch is dat inwoners van de Europese